Zes dingen die opvielen aan het mislukte toernooi van de Leeuwinnen

Het Nederlands vrouwenelftal is vrij kansloos uitgeschakeld in de 'poule des doods'. In de duels tegen de toplanden van de groep werd zonder overtuiging gevoetbald. De Leeuwinnen hebben, op de eerste wedstrijd na, geen moment indruk weten te maken. Daarmee is het EK in Zwitserland voorbij voor Oranje. Voor meerdere speelsters betekent dit bovendien het einde van hun interlandloopbaan.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Jackie Groenen baalt van de uitschakeling van de Oranje leeuwinnen op het EK

Gedoe rond de bondscoach

Andries Jonker kreeg begin 2025 te horen dat zijn contract, dat afloopt na het EK, niet verlengd zou worden. Daar was de Amsterdammer allerminst blij mee, en dat stak hij niet onder stoelen of banken.

Vlak voor het EK gaf hij een interview aan de NOS, waarin hij aangaf zelfs te hebben overwogen om op te stappen vlak voor het toernooi. Maar de speelsters waren duidelijk: zij hadden het volste vertrouwen in Jonker en wilden met hem als coach afreizen naar Zwitserland.

3-5-2 of 4-3-3

Op het WK van 2023 speelde de ploeg van bondscoach Andries Jonker in een 3-5-2-formatie. Daarmee werd de kwartfinale bereikt, waarin Nederland verloor van de latere wereldkampioen Spanje. Ook na dat toernooi koos Jonker regelmatig voor dit systeem.

Toch bleef het tot kort voor het EK onduidelijk welke formatie de Leeuwinnen zouden hanteren. Uiteindelijk werd gekozen voor een 4-3-3-opstelling, maar dat bleek allesbehalve succesvol.

Twee geblesseerde spelers

Voor het toernooi waren de twee spitsen van Oranje, Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn, niet fit. Miedema viel in april uit met een hamstringblessure, terwijl de aard van Beerensteyns blessure niet bekend werd gemaakt. Beide speelsters kregen de kans om in de weken voorafgaand aan het EK fit te worden. Miedema was net iets eerder hersteld dan Beerensteyn.

Dat dit allesbehalve een optimale voorbereiding was voor het EK, staat als een paal boven water. Miedema kon alleen in de wedstrijd tegen Wales haar klasse tonen. Beerensteyn bleef onzichtbaar in het duel met Frankrijk.

Onthutsend slechte wedstrijd tegen Engeland

Het Engelse team van Sarina Wiegman móést winnen van Nederland om kans te houden op een plek in de kwartfinale. Engeland had de eerste groepswedstrijd met 2-1 verloren van Frankrijk. Nederland speelde bijzonder zwak tegen de Engelsen: er werden veel fouten gemaakt en aanvallend waren de Leeuwinnen volledig onmachtig. Oranje ging dan ook kansloos onderuit — het werd 4-0.

De Leeuwinnen hadden zichzelf met een overwinning kunnen plaatsen voor de volgende ronde, maar die kans lieten ze liggen.

Rel rondom Danielle van de Donk

Voor de tweede groepswedstrijd tegen Engeland was Danielle van de Donk een twijfelgeval. De dag vóór de wedstrijd kreeg ze te horen dat ze niet zou starten. In een interview na de wedstrijd zei ze: "Ik voel me goed genoeg om te starten, maar het besluit was gisteren al genomen." Zowel Jonker als Van de Donk ontkennen dat dit voor onrust heeft gezorgd.

Groeps des doods

Wat voor de Oranje Leeuwinnen ook tegenzat, was de zware loting: zij speelden in de beruchte ‘poule des doods’, samen met Engeland, Frankrijk en Wales. Alleen tegen Wales wist de ploeg van bondscoach Jonker te winnen, waardoor Oranje nog kans maakte op de kwartfinale. Maar die hoop werd ruw verstoord door de nederlaag tegen Engeland, en ook tegen Frankrijk lukte het niet om het doel te bereiken.

De Oranje leeuwinnen verliezen van Frankrijk en zijn uitgeschakeld

Salarissen scheidsrechters
Duurste Nederlandse voetballers